Τι είναι το Αφρολέξ;

Αφρολέξ

Το Αφρολέξ παρέχει άνεση σε όλους μας, καθημερινά.

Είναι κυρίως γνωστό για την υποστήριξη του σώματος, στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας: στους καναπέδες, στα στρώματα, στα έπιπλα, στο αυτοκίνητο.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι απολαμβάνουμε τα εκατοντάδες πλεονεκτήματα του, δίχως να το παρατηρήσουμε.
Οι εφαρμογές του αφρολέξ είναι πρακτικά ατελείωτες και κυμαίνονται από μικρά αλλά χρήσιμα αντικείμενα όπως το σφουγγάρι κουζίνας έως ιατρικές εφαρμογές, φίλτρα παντός τύπου, ηχομονωτικές & θερμομονωτικές εφαρμογές.

Η Πολυουρεθάνη είναι το κυρίαρχο μέλος της ευρείας οικογενείας των πολυμερών (πλαστικών).
Η Πολυουρεθάνη μπορεί να είναι συμπαγές-στερεή ή να έχει μια ανοιχτή κυτταρική δομή (open cellular structure), που στην περίπτωση αυτή ονομάζεται “Αφρός Πολυουρεθάνης”, γνωστό ως Αφρολέξ.
Το αφρολέξ με την σειρά του μπορεί να είναι εύκαμπτο-μαλακό ή σκληρό.

Ως μία απλή επεξήγηση, το αφρολέξ παράγεται από την αντίδραση:

Πολυόλη (Polyol) + Διισοκυανικό (Diisocyanate)

Και τα δύο αυτά προϊόντα είναι παράγωγα του Αργού Πετρελαίου. Αναλόγως την εφαρμογή για την οποία θα χρησιμοποιηθεί, χρησιμοποιούνται επιπλέον χημικά πρόσθετα  για την επίτευξη των επιθυμητών χαρακτηριστικών (π.χ ελαστικότητα).

Το Αφρολέξ είναι ένα απολύτως ασφαλές προϊόν για κάθε είδους εφαρμογή.
Τα Διισοκυανικά από τα οποία παράγεται, καταναλώνονται πλήρως κατά τη διάρκεια της χημικής αντίδρασης.

Κάθε μορφή Αφρολέξ έχει πολλές εφαρμογές:

  • Οι κυριότερες εφαρμογές αφρολέξ είναι στα έπιπλα, στρώματα, φίλτρα, συσκευασίες, κ.ά
  • Επίσης κάποια αφρολέξ κατασκευάζονται σε καλούπια, και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, κυρίως στα καθίσματα αυτοκινήτων. Για περισσότερες εφαρμογές τέτοιου είδους αφρολέξ επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα Euro-Moulder (ευρωπαϊκή ένωση κατασκευαστών καλουπωτών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών πολυουρεθάνης για την αυτοκινητοβιομηχανία).
  • Τέλος, τα στερεά/συμπαγή αφρολέξ χρησιμοποιούνται κυρίως για την θερμομόνωση των κτιρίων και βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, PU Europe, ο οποίος έχει αναπτύξει μια ιστοσελίδα ειδικά κατασκευασμένη για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την οικοδομική μόνωση με αφρό πολυουρεθάνης.

Μάθετε περισσότερα για τις εφαρμογές του αφρολέξ στο παρακάτω Video της ISOPA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παραγωγών Πολυόλης και Ισοκυανικού). Για εκτενέστερες πληροφορίες για όλες τις εφαρμογές πολυουρεθάνης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Polyurethanes.org